Filmvisning tirsdag 12. September: "Flight from Death"

Førstkommende tirsdag viser vi filmen «Flight from Death» kl. 1830 i Auditorium R på Sydneshaugen skole.

“Flight from Death. The Quest for Immortality” er en dokumentarfilm som er basert på arbeidet som er gjort med ”Terror Management Theory” (TMT).

Denne filmen presenter teorien og tankene bak på en enkel og grei måte. Den er selvfølgelig dramatisert for å treffe et bredt publikum, men dette gjør også filmen lettere å forstå og kanskje mer interessant. Det spennende med filmen er at deres synspunkter og tanker om religion kommer tydeligere frem enn det gjør i deres bøker og artikler. Per-Arne vil likevel holde et kort innlegg om relevansen for religionsvitenskap etter filmen. Det er også åpnet for diskusjon og Per-Arne svarer gjerne på spørsmål.

TMT er en teori utviklet av Sheldon Solomon, Jeff Greenberg og Tom Pyszczynski. I denne teorien har de videreutviklet og eksperimentelt testet tanker og teorier fra både den eksistensielle og den psykodynamiske tradisjonen innenfor psykologien som lenge har studert menneskets konfrontasjon med eksistensielle problemer vedrørende død, isolasjon, frihet og natur.

Ernest Becker og Irvin D. Yalom er blant de fremste inspirasjonskildene til teorien og i tråd med dem påstår TMT at som følge av menneskets evne til å forutse sin egen død og utslettelse har vi en grunnleggende dødsangst som får konsekvenser for hvordan vi organiserer vår hverdag. Implisitt i deres syn på religion og kultur ligger det at religion er en av flere kulturelle konstruksjoner som er oppstått og fungerer som et forsvarsverk mot denne dødsangsten. Mens andre verdensanskuelser kun tilbyr symbolsk udødelighet skiller religion seg fra disse ved at den eksplisitt tilbyr udødelighet for dem som lever opp til kravene. Når TMT diskuterer religion er det spesielt dens funksjon som angstdempende som fremheves mens religionenes mørke sider ikke berøres så mye.

Se gjerne filmens hjemmeside http://www.flightfromdeath.com/ (eller IMDB) for mer, her kan dere lese om filmen og se trailer.

– Per-Arne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *