BT trykket Muhammed

Bergens Tidende trykket tegningen av Muhammed med hundehode allerede for to uker siden.

Av Astrid Dåstøl

Publisert 17.09.2007 – 20:45 Oppdatert 17.09.2007 – 22:03

– Vi hadde en meget grundig diskusjon om denne saken for noen uker siden og bestemte oss for å trykke tegningen sammen med en artikkel om saken, sier sjefredaktør Einar Hålien i Bergens Tidende til Journalisten.no.

Den svenske kunsteren Lars Vilks tegninger av profeten Muhammed med hundehode har skapt sterke reaksjoner, og en dukke som forestilte Sveriges statsminister ble brent i Pakistan. BT gjenga de danske Muhammed-tegningene forrige gang, men denne gangen valgte de altså å trykke. Kunstneren bak tegningen, Lars Vilks, er professor II på Kunsthøgskolen i Bergen og godt kjent i byen.

«Dagligdags»

Sjefredaktøren i BT begrunner avgjørelsen spesielt med at svenske muslimer selv har gått aktivt ut og forsvart Vilks. Avisen anser heller ikke tegningene som provoserende, og mener muslimer i Norge og Sverige er mer forberedt på at denne typen karikaturtegninger er «dagligdags i mediene nå».

Også Stavanger Aftenblad trykte tegningen forrige lørdag som illustrasjon til Sven Egil Omdals mediekommentar. Siste publikasjon ut er altså fagbladet Journalisten, som viser kommentaren i BT med Muhammed-tegningen i nettutgaven sin.

Vil slakte Vilks

Nå er det utlovet en belønning på 150.000 dollar til den som tar livet av Vilks på samme måte som man slakter en sau. Tilsvarende er det utlovet 50.000 dollar for å ta livet av sjefredaktøren i Örebro-avisen Nerikes Allehanda som trykte tegningen, ifølge Journalisten.no.

Ingen råd å gi

Assisterende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening har ikke noe råd å gi norske redaktører om de skal trykke Muhammed-tegninger eller ikke.

– Jeg synes ikke det vil være unaturlig å vise leserne hva striden dreier seg om. Det gjør vi jo i alle andre sammenhenger. Men hovedpoenget mitt er at mediene skal ledes av publisistiske og journalistiske hensyn. Vi må ikke la oss true eller skremme til å trykke eller unnlate å trykke ting, sier Jensen til Journalisten.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *