og sånn apropos sex og religion…

«Sex er «hemmelig» og privat, dette ritualet er hemmelig og bare for de eldre. Det gir de eldre makt når de får ansvaret for regnet og grøden. Blir de eldre tatt dårlig vare på, kan de nekte å utføre ritualet eller gjøre ting under ritualet som kan medføre at regnet uteblir. Shonaene er stolte over sin kultur som alle andre, men noen unge og «moderne» er forvirret over innholdet i regnmaking. De unge shonaene som har sett filmen er overrasket over at det fremdeles finnes, og blir skamfulle. Men de eldre er stolte over ritualet, og folk er overbevist om at det er viktig for å sikre nedbør.»

Antropologen Frode Storaas har fått lov å dokumentere shona-folkets (Mosambik) regnritualer på film. I ritualene som har blitt filmet er det kvinner som er de aktive utøverne og de synger blant annet «grove og vulgære» sanger (Storås så seg faktisk nødt til å tone ned oversettelsene).

Les mer På Høyden

Se filmklipp på Dagbladet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *