Pseudovitenskapelige narrestreker? Konspirasjonsteorier og okkultisme i historisk perspektiv

Tirsdag 1. april 2008 kl. 19.00.  

Landmark, Bergen kunsthall, Rasmus Meyers allé 5.
Gratis adgang.

Er historien i virkeligheten styrt av skjulte krefter? Er det de samme hemmelige kreftene som har stått bak den franske revolusjon, Hitler, Stalin, FN og nedleggelse av lokale postkontorer i Norge? Hva kjennetegner slike konspirasjonsteorier og hvorfor trives de så godt i moderne samfunn?
På selveste narredagen, 1. april, inviterer Den norske historiske forening (HIFO) Bergen til foredrag og diskusjon om konspirasjonsteorier og pseudovitenskap. Innleder er professor i moderne historie, Øystein Sørensen fra Universitetet i Oslo, og førsteamanuensis i religionsvitenskap Asbjørn Dyrendal fra NTNU. Sørensen interesserer seg særlig for politiske ideers historie – også det han velger å kalle «forskrudde ideer». Han vil ta utgangspunkt i sin nyeste bok Den største sammensvergelsen og drøfte konspirasjonsteorier og konspirasjonstenkning i et historisk perspektiv. Dyrendal har markert seg i media blant annet som forsker på satanisme og populærkultur og som redaktør for tidsskriftet Skepsis. Han vil ta for seg pseudovitenskap og okkulturens mainstreaming – hvilke betingelser gjør at pseudovitenskap og konspirasjonsteorier trives så godt i moderne samfunn? Etterpå vil de to samtale om «pseudohistorie», konspirasjonsteori og konspirasjonskultur, før det åpnes for spørsmål fra salen. 

HIFO Bergen ønsker alle interesserte velkommen til et engasjerende møte om et forførende tema

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *